Trafolar
TRAFO KATALOGUMUZ İÇİN TIKLAYINIZ
TRAFOLAR
Hermetik Transformatör
25 -2500 kVA güç aralığında, 36 kV yüksek gerilim seviyesine kadar, üç veya tek fazlı, yağlı,tabi soğutmalı(ONAN), boşta kademe değiştiricili veya yük altında otomatik kademe değiştiricili, hem hariçte hem de dahilde kullanılabilecek şekilde üretilirler.
Hermetik transformatörler fabrika ortamında basıncı ayarlanarak atmosferle temas etmeyecek şekilde imal edilir.
Hermetik transformatörde termik etkiler nedeniyle değişen yağ basıncı kazan dalga duvarlarının genleşip-büzülmesiyle kontrol altına alınır ve bu etkilere dayanabilecek şekilde dizayn edilir.
Genleşme deposu olmadığı için kazana yağ doldurma işlemi özel vakum odalarında hava boşluğu kalmayacak şekilde yapılmaktadır.Dolayısıyla kazan içerisinde nem bulunmadığından oksitlenmeden kaynaklanan yağdaki bozulma sıfıra indirgenir.
Hermetik transformatörlerin genleşme depolu transformatörlere oranla yükseklikleri daha düşüktür.Bu nedenle de daha küçük alanlarda kullanılabilir.
Hermetik transformatörlerde yağ atmosferle temas etmediği için genleşme depolu transformatörlerde olduğu gibi belirli periyotlarda yağ değişimi olmaz. YG ve AG buşinglerinin temizliği dışında bakım gerektirmez.
Genleşme Depolu Transformatör
25 -2500 kVA güç aralığında, 36 kV yüksek gerilim seviyesine kadar, üç veya tek fazlı, yağlı,tabi soğutmalı(ONAN), boşta kademe değiştiricili veya yük altında otomatik kademe değiştiricili, hem hariçte hem de dahilde kullanılabilecek şekilde üretilirler.
Genleşme depolu transformatörler çekirdek ve bobin yapısıyla hermetik transformatörlerle aynıdır.
Transformatörlerin genleşme depolarının boyutları, sıcaklıkla artan yağın genleşmesini depolayacak şekilde hesaplamalar sonucunda dizayn edilir.
Genleşme depolu transformatörler atmosfere açık olduğu için termik etkiler nedeniyle değişen yağ basıncı ,transformatörün deposunda bulunan slicagel(hava kurutucu) sayesinde havanın nemi alınarak hava alışverişi sağlanır.
İşletmeye alınan genleşme depolu transformatörün yüke bağlı olarak ısı farklılıklarından kaynaklanan hava alışverişi sonucunda zamanla slicagel özelliğini kaybeder ve yağın nemlenmesine, yapısının bozulmasına yol açar.Bu nedenle belirli periyotlarda slicagelin değiştirilmesi ve yağdan numune alınarak delinme geriliminin ölçülmesi gibi bakımı vardır.
Güç Transformatörleri
Kullanım amaçlarına göre güç transformatörleri 4 ana gruba ayrılabilir;
- Generatör (step-up) transformatörleri:
Elektrik üretim santrallerinin genellikle 6,3 kV-36 kV arası generatör çıkışlarına bağlanarak, yüksek gerilim sargısı tarafından iletim hatlarına bağlanırlar.
- Şebeke transformatörleri
Genellikle trafo merkezlerinde indirici olarak kullanılırlar
- Endüstri transformatörleri
Sanayi tesislerinde indirici olarak görev yaparlar
- Özel transformatörler
Fırın transformatörleri, fırın reaktörleri, seri- şönt reaktörler, akım doğrultucular, faz kaydırıcı transformatörler olarak ayrılabilirler.
Kuru Tip Transformatörler
OG sargıları, epoksi dökme reçine ile vakum altında kaplanan transformatörlerdir; AG sargıları, hem dökme reçine hem de reçine emdirilmiş prepreg yapılabilen transformatörlerdir.
160-25000 kVA güç aralığında, 36 kV gerilim seviyesine kadar, doğal hava soğutmalı (AN) veya fan soğutmalı (AF) seçeneğiyle üretilirler.(Soğutma fanı kullanılarak %50’ye varan güç artışı sağlanır.)
• Düşük Tesis Maliyetli
• Yük merkezine yakın yerlere konuşlandırılabilir. Bu nedenle kablo maliyetleri düşüktür.
• Yağ toplama çukurlarına,
• Yangın önleme ve koruyucu bariyere ,
• Özel olarak bina ve dizayn konstrüksiyonuna ihtiyaç duyulmaz.
• Düşük İşletme Maliyetli
• Boşta ve yükteki kayıp oranları düşüktür.
• Çok sık bakım gerektirmezler.
• Çevre İle Dostdur
• Soğutma sıvısı (trafo yağı) içermedikleri için kaçak ve sızıntı söz konusu değildir.
• Sağlığa zararlı gaz ve kimyasallar içermezler.
• Yağlı tip transformatörlere oranla düşük termal ve diyalektik yaşlanma etkisiyle daha uzun transformatör ömrü sağlar.
• Bakım gerektirmezler
• Sadece koruyucu ve önleyici bakım olarak gözle kontrol edilmesi yeterli olabilmektedir.
• Yüksek Güvenirlik
• Kısa devre dayanımı ve elektriksel darbelere karsı mükemmel yüksek dayanım ve aşırı yükü destekleyen yüksek kapasite etkisiyle daha kullanışlıdır.
• Rutubete ve neme karsı yüksek dirençlidir. Nemli ve yoğunlaşmanın olduğu ortamlarda sorunsuzca çalışabilmektedir.
• Uzun süre devre dışı kalması halinde tekrar işletmeye alınırken kurutulmasına gerek yoktur.
• Yağlı Tip transformatörlere göre kısa süreli asırı yük ile yüklenebilme çözelliği yüksektir.
• Cebri soğutma fan ilaveleri ile nominal gücün %50 fazlası ile asırı yüklenebilme özelliği vardır.
Özel Tip Transformatörler
Transformatörler endüstriyel sanayi uygulamaları için çok önemli elektrik makinelerindendir. Zamanla sadece iletim ve dağıtım hatlarında değil, teknolojinin gelişimi ile farklı ihtiyaçlara yönelik kullanılmaya başlanmıştır. Firmamız özel kullanım alanlarına yönelik transformatör imalatlarına da cevap vermektedir
Firmamız, Ark ocağı transformatörü, Yol Verme Transformatörleri, Akım Doğrultucu Transformatörler, Oto Transformatörler, Kısa devre akımını sınırlayıcı Seri Reaktörler, Endüstriyel Sanayi Transformatörleri, Elektrostatik Filtre Transformatörleri, Faz Kaydırma Transformatörleri, Cer Transformatörleri gibi özel kullanım alanlarına göre teknik özelliklere sahip transformatörleri güçlü teknik kadrosu ile imal edebilme yetkinliğine sahiptir.